Kriptovalutáért árulják a Covid-19 oltási bizonyítványokat
2021. július 05. írta: DigiTech World

Kriptovalutáért árulják a Covid-19 oltási bizonyítványokat

covid-19.jpegForrás: https://www3.paho.org/

A darkweben tevékenykedő csalók, digitális eszközökért cserébe Covid-19 elleni oltásokat és oltási útleveleket forgalmaznak.

A Confirm blokklánc elemző cég derítette ki, hogy a hírhedt darkweb néhány felhasználója hamisított Covid-19 oltási tanúsítványokat és ellopott oltóanyag-dózisokat árul különféle kriptovalutákért. A jelentés szerint, 10 adag vakcinát lehet vásárolni 250 dollárért vagy annak megfelelő kriptovalutáért.

Bitcoint Covid-19 oltásért cserébe

A bűnözők a darkweb anonimitását kihasználva különféle illegális cselekedeteket hajtanak végre. A Confirm blokklánc elemző cég számolt be arról, hogy bűnözők hamis Covid-19 vakcinaútlevelet, valamint ellopott oltóanyagot árulnak. Cserébe olyan kriptovalutákkal lehet fizetni, mint a Bitcoin (BTC), az Ethereum (ETH), a Litecoin (LTC), a Monero (XMR). 

btc_payment.jpegForrás: https://www.chiangraitimes.com/

A cég feltételezi, hogy a bűnözők névtelenségük és globális népszerűségük miatt választják ezt a fizetési módot. A blokklánc vállalat egy adott forgalmazóról számolt be, „COVID-19 Vaccine Shop” néven, ahol a vásárlók tucatnyi Pfizer-BionTech, AstraZeneca, Moderna, valamint Johnson & Johnson termékeket találnak. Érdekes, hogy akár az orosz Sputnik V oltóanyag is megvásárolható.

A kutatás során a Darkweben árusító bűnözők többsége az Orosz Föderációban vagy az USA-ban található. A Coinfirm továbbá azt is kiderítette, hogy a kelet-európaiak vásárolják a legtöbbet az oltásokat és az útleveleket. A legtöbb termék becsült ára 250 USD / 10 adag vagy ennek megfelelő digitális valuta.

Kripto-tranzakciók a darkweben

A darkweb kriptopénz-transzferjei 2020-ban elérték a mindenkori csúcsot. Amint arról a CryptoPotato beszámolt, tavaly az ilyen tranzakciók 1,5 milliárd dollárt tettek ki. Az illegális tranzakciók száma azonban 2019-ben nagyobb volt, mint 2020-ban – 12 millió szemben 9 millióval. Ez azt jelenti, hogy bár az ügyfelek kevesebbet vásároltak ebben az évben, nagyobb összegeket költöttek el. 

darkweb_1.jpegForrás: https://www.investopedia.com/

A Monero (XMR)  a legnépszerűbb digitális eszköz a darkweben. Korábban a Bitcoin (BTC) volt a legelőnyösebb az ilyen tranzakcióknál, de az évek során a hangsúly olyan kriptovalutákra helyeződött át, mint az Ethereum (ETH), a Litecoin (LTC) és különösen a titkosításáról ismert Monero (XMR).

 

 

--

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr3216613204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása