A Facebook elindítja a Novi digitális pénztárcáját
2021. augusztus 22. írta: DigiTech World

A Facebook elindítja a Novi digitális pénztárcáját

novi_wallet.jpg

A Facebook Diem coin társalapítója, David Marcus, bejelentette, hogy a Novi, a Facebook kriptovaluta pénztárcája készen áll a piacra lépésre.

A Facebooknak évek óta nem titkolt szándéka, hogy bevezessen egy saját globális pénzügyi rendszert. A Felhasználók a Facebook saját pénzét használnák fizetésekre az alkalmazáson belül. A 2019-es bejelentés megrettentette a bankokat, hiszen ez több milliárd dollár volumenű pénzmozgást jelent. Ekkor a bankok észbe kaptak és elkezdték fejleszteni saját államilag támogatott kriptovalutákjuka a CBDC-ket.

Rögös volt az út a Novi pénztárcáig

A Facebook első tervei között szerepelt egy olyan kriptovaluta, amelyet fiat valutakosár fizikailag támogat, és egy kriptopénztárca is. Kezdetben Libra coinnak nevezték és Calibra pénztárcának. Figyelembe véve a Facebook adatokkal való visszaéléseit, problémás múltját, a hatóságok különböző ürügyek által nem engedélyezték a forgalomba hozatalt. A Facebook ezután egy új koncepcióval által elő, és a Libra coin nevet Diem coin-ra a Calibra pénztárcát pedig Novi pénztárcára változtatta. 

diem.jpgForrás: https://www.computermagazine.it/

Amikor a Facebook 2019 júniusában először vetette fel a Libra coin lehetőségét, már több éve dolgozott projekten. Ekkor a Tether (USDT) volt a domináns stabilcoin 3,5 milliárd dolláros piaci részesedéssel, a ma még mindig első számú stabilcoin mára 64 milliárd dolláros piaci részesedést birtokol. Azóta az USD Coin (USDC) stabilcoin is teret nyert a piacon, 27 milliárd dolláros piaci részesedéssel a második helyen áll. Az USDC társalapítója benne van abban az alapítványban is, amelyet a Facebook Diem coint és Novi pénztárcát fejleszti.

Változtak a projekt céljai

Az eredeti terv nem egy stabil dollár volt, amely ára a dollárhoz van kötve, mint például a USDC, vagy a USDT; a cél egy új globális valuta létrehozása volt. Bár az eszközt eleinte a társaság alapítványa kezelte volna, idővel decentralizációt terveztek, akárcsak más kriptovaluta projektek esetében.

novi_wallet_2.jpgForrás: https://www.cointribune.com/

Ennek azonban már a nagy része nem igaz. A Facebook belátta, hogy nem fognak teret nyerni a kripto iparban, ha szabad értéken indítják el a kriptovalutájukat, ezért azt dollárhoz kötött stabilcoinra változtatták, akárcsak a Tether (USDT) vagy a USD Coin (USDC). A Calibra pénztárcát pedig egy stabilcoin pénztárcává alakították.

A Facebooknak egyszerű dolga lesz sikerre vinni az új szolgáltatását. A cégóriás már korábban is legyőzte a riválisait. A MySpace-t, a Friendstert, az Instagram-ot és a WhatsApp-ot is bekebelezte. Ha éppen valamelyik céget nem sikerül megvásárolni akkor pedig saját szolgáltatásába is kifejleszti a riválisa funkcióit. Ez a kriptovaluta fejlesztésben is hasonlóan fog működni, tehát van relevanciája a Diem coinnak és a Novi pénztárcának is. 

A Diem coin társalapítója David Marcus így fogalmazott:

Kihívók vagyunk a fizetési iparágban, és ingyenes személyes fizetést kínálunk belföldön és nemzetközi szinten a Novi pénztárcát használó emberek számára. Bízunk benne, hogy az emberek inkább egy ingyenes és kényelmesebb szolgáltatást részesítenek előnyben, mint egy lényegesen drágább és nem fogyasztóközpontú szolgáltatást.

Összegzés

Talán így van, de ha valamit, Marcusnak és a Facebooknak meg kellett volna tanulnia a kriptovaluta iparról az elmúlt két évben, az az, hogy nem a bizalomról van szó, hanem inkább a bizalmatlanságról. Tehát ha valamiben az emberek nem bíznak meg teljesen, akkor azt nem fogják használni. 

 

 

Kezdőkép forrás: https://www.cointribune.com/

 

---

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr1116667470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása