A digitális Yuan már 20 millió pénztárcával rendelkezik
2021. július 21. írta: DigiTech World

A digitális Yuan már 20 millió pénztárcával rendelkezik

digita_lis_yuan.pngForrás: https://www.pymnts.com/

Kína CBDC-je, a digitális yuan, már állampolgárok millióihoz eljutott. A digitális valutát a mindennapi életben használják.

Rohamosan terjed a kínai digitális yuan

A Kínai Népi Bank (PBoC) által kiadott CBDC lassan mainstream fizetőeszközzé válik az ázsiai országban. A nemrég közzétett „előrehaladási jelentés” szerint a Kínai Népi Bank központi bankjának digitális pénzneme (CBDC) – a fiat pénznem digitális változata – ma már több mint 20 millió pénztárcával rendelkezik, és 35,5 milliárd RMB (5,4 milliárd USD) értékű tranzakciót dolgozott fel. Az új fizetőeszköz a világ legnagyobb CBDC projektje. Kiegészíti, de nem helyettesíti a szokásos készpénzt, mivel a papírpénz még mindig sokak számára hasznos az 1,4 milliárd lakosú országban.

digita_lis_yuan.jpgForrás: https://www.china-briefing.com/

A programozható pénznek megvannak az előnyei. A bank megerősítette, hogy új valutája „intelligens szerződéses programozhatósággal” jár. A PBoC szerint, a digitális yuan „okos szerződésekkel programozható, amelyek nem rontják a monetáris funkcióját”, és „a biztonság és a megfelelés előfeltételén” alapul. Az intelligens, kapcsolattartással működő digitális yuan lehetővé teheti az automatizált fizetést – közölte a bank.

Az intelligens szerződéses programozhatóság évek óta része a valuta tervezésének. Ez egyike annak a hét dizájnjellemzőnek, amelyet a bank a jelentésében említett, többek között az alacsony költségek és az anonimitás mellett. A bank elismerte, hogy az anonimitást a rendvédelem „kezeli”. “Az e-CNY [digitális yuan] rendszer kevesebb tranzakciós információt gyűjt, mint a hagyományos elektronikus fizetési rendszerek, és nem szolgáltat információkat harmadik feleknek vagy más kormányzati szerveknek, hacsak a törvények és rendeletek másként nem rendelkeznek” – áll a jelentésben.

A bank „tűzfalat” hozna létre az anonimitás védelme, az önkényes információigénylések blokkolása, valamint a biztonsági és adatvédelmi protokollok végrehajtása érdekében.

A digitális yuan nem kriptovaluta

Míg az intelligens szerződéseket olyan kriptovaluták népszerűsítették, mint az Ethereum, Kína új digitális pénzneme semmiben sem hasonlít egy decentralizált kriptovalutához. A PBoC közölte, hogy a decentralizált valutákat nem lehet “használni a mindennapi gazdasági tevékenységekben”, mivel azok “a belső érték hiánya, az akut áringadozások, az alacsony kereskedési hatékonyság és a hatalmas energiafogyasztás” miatt vannak.

dy.jpgForrás: https://coingeek.com/

A kriptográfia a pénzügyi biztonságot és a társadalmi stabilitást is potenciálisan veszélyezteti, állítja Kínai Népi Bank.

A PBoC jelentése körülbelül egy héttel azután jelent meg, hogy Fan Yifei, a bank helyettes kormányzója kijelentette, hogy a kínai hatóságok „eléggé aggódnak a stabilcoinok miatt, és„ meghoztak néhány intézkedést ”ellenük. Nem részletezte, hogy a bank milyen intézkedéseket hozott, de azt mondta, hogy a fizetési rendszerek előrehaladási üteme „nagyon riasztó”, és hogy a bank a monopóliumok és a „tőke rendellenes terjeszkedése” ellen dolgozik.

A múlt hónapban Kína fővárosa, Peking lottósorsolást tartott a digitális yuanért. A lakosok összesen 40 millió renminbi (6,2 millió dollár) nyereményalapot nyerhettek. Talán Kína új CBDC-je nem különbözik annyira azoktól a kriptográf projektektől, amelyek a valutájuk egy részét elosztogatják, hogy egy kis lendülethez jussanak.

 

 

---

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr4016634180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása