Az IMF bizakodó a központi digitális valutákkal kapcsolatban
2021. augusztus 02. írta: DigiTech World

Az IMF bizakodó a központi digitális valutákkal kapcsolatban

imf_crypto.jpg

Az IMF szerint, a digitális valutának védenie kell a fogyasztókat, be kell tartani a jogi kereteket és támogatnia kell a pénzügyi integritást.

A fizetések egyszerűbbek, gyorsabbak és olcsóbbak lesznek

Annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani a politikai és gazdasági kihívásokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megerősíti erőforrásait, hogy megkönnyítse a digitális pénzre való áttérést.

„A gyors technológiai innováció új korszakot nyit meg a köz- és a magánpénzek digitális pénzében” – olvasható az IMF által készített jelentésben. A jelentés kiemeli a digitális valuták által kínált előnyöket. Ezek közé tartozik a digitális infrastruktúra által biztosított tranzakciók gyorsasága, egyszerűsége és gazdaságossága. Ezenkívül határokon átnyúló elősegítésük is elősegítheti a hatékonyságot és a befogadást.

imf_crypto_2.jpgForrás: https://toshitimes.com/

„A fizetések egyszerűbbek, gyorsabbak, olcsóbbak lesznek. Ezek a fejlesztések elősegíthetik a hatékonyságot és a befogadást, jelentős előnyökkel járnak mindenki számára.”

Ez a megvalósítás azonban csak akkor valósulhat meg, ha az IMF képes „lépést tartani a politikai kihívásokkal”, amelyekhez a digitális gazdaságok kezelése szükséges. Az alap azt tervezi, hogy „megbízatásának megfelelő” intézményekkel, például a központi bankokkal, a szabályozó hatóságokkal és a Világbankkal működik együtt, miközben bővíti saját digitális pénzkutatását.

Amint azt egy 2021. áprilisi dokumentumban is közzétették, az IMF öt szakértői csoportot állít fel a kutatások megfelelő elvégzésére. Ügyvédek, digitális kockázatokkal foglalkozó szakértők, pénzügyi szektor szakértői, költségvetési közgazdászok és adatszakértők vannak a csoportban. Ezek a szakemberek kizárólag a digitális valutaipar kialakulását, kezelését fogja kutatni. Ilyenek a Központi Bankok digitális valutái (CBDC), magán cégek által kiadott stabilcoinok, és egyéb kriptoeszközök. Az csoport célja megvizsgálni, hogy ezek az eszközök hogyan képviselik a pénzügyi függetlenséget, hogyan működhetnek tartalék pénznemként, és hogyan tudják felváltani a jelenlegi fizetési rendszereket. – állítja az IMF.

A hét elején az IMF bírálta El Salvadort a Bitcoin törvény miatt. Noha nem említette közvetlenül az országot, a kritikában elhangzott, hogy a „törvényes fizetőeszköz titkosítása” veszélyeztetheti a helyi gazdaságokat.

Biztonságosnak kell lennie a CBDC -nek

A jelentés kiemel néhány feltételt, ami elengedhetetlen a digitális átálláshoz. Először is az új pénzformáknak megbízhatónak kell maradniuk. Ez azt jelenti, hogy védeniük kell a fogyasztókat, be kell tartaniuk a jogi kereteket és támogatniuk kell a pénzügyi integritást. Ezt követően az új pénzformáknak erősíteniük kell a hazai gazdasági és pénzügyi stabilitást. Ehhez gondosan megtervezett állami-magán partnerségekre, a bankok szerepének zökkenőmentes átmenetére és a tisztességes versenyre lenne szükség.

cbdc_1.jpgForrás: https://blockchain.news/

Az IMF emellett hangsúlyozta, hogy a digitális pénzt úgy kell kialakítani, hogy támogassa az éghajlat fenntarthatóságát és a hatékony költségvetési politikát. Végül: „A digitális pénzt úgy kell megtervezni, szabályozni és biztosítani, hogy az országok ellenőrizhessék a monetáris politikát, a pénzügyi feltételeket, a tőkemérleg nyitottságát és a devizarendszereket.” A lap ezt követően hozzátette, hogy a fizetési rendszereket is egyre inkább integrálni kell, nem pedig elszigetelni.

Összefoglalva

Az IMF kutatással készül a digitális valuták bevezetésére és szabályozására. Bizonyított tény, hogy a kriptográf hálózatokon közvetített érték olcsó tranzakciós díjjal és szinte azonnali átutalási idővel történik. A jövő fizetőeszközei lesznek a blokkláncokon alapuló digitális valuták. Idő kérdése, hogy a szabályozók meghozzák a megfelelő törvényeket az állampolgárok védelmében. Ha a szabályozás megtörténik, minden bizonnyal az egész világon elfogadottá válnak a stabilcoinok és a CBDC -k, mint fizetőeszközök. 

 

Kezdőkép forrás: https://cn.blockchain.news/

 

---

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr9216646624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása