Európának elengedhetetlen a digitális euro
2021. július 08. írta: DigiTech World

Európának elengedhetetlen a digitális euro

d_e_1.jpgForrás: https://www.ledgerinsights.com/

Európának elkerülhetetlen a digitális euro bevezetése, hogy globálisan, versenyképes digitális vezetővé válhasson.

Az európai döntéshozók tudják, hogy hamarosan be kell vezetni a digitális eurót. Ahhoz, hogy globálisan digitális vezetővé válhasson, és elkerülhető legyen az amerikai és ázsiai technológiai infrastruktúráktól való függőség, az európai döntéshozóknak és szabályozóknak fokozatosan jó döntéseket kell hozniuk.

Az európai digitális gazdasági gondolkodás kritikus pontja a stabilcoin. Egy olyan digitális valuta, amelynek értéke egy fiat pénznemhez van kötve. A stabil pénzérmék globálisan elfogadottá és rendszerszintűvé válhatnak, megzavarva a régóta bevált pénzügyi rendszereket. Ugyanis ezek a digitális pénznemek magán vállalkozások által lettek kibocsátva. Következésképpen, a mai monetáris és politikai vitákban a pénzügyi stabilitás és a rendezett monetáris politika miatti aggodalmak dominálnak.

A jelenlegi szabályozási tervek aláássák az innovációt, és előnyben részesítik a nagy bankokat és a Tech óriásokat

Az Európai Unió Kriptovaluta Piacainak Szabályozása (MiCA) célja, hogy átfogó szabályozási keretrendszert teremtsen a kriptográfiai eszközökre, beleértve a stabil állományokat. Az Európai Parlament és a tagállamok kormányai nagyon bonyolult általános szabályrendszert alkalmaznak. Ennek eredményeként, annak a magáncégnek aki stabilcoint szeretne forgalomba hozni pénzintézet szintű engedéllyel kell rendelkeznie, amely a megalapozott (és nem feltétlenül rendkívül innovatív) pénzügyi szereplőket támogatja. Valójában a MiCA által okozott általános szabályozási teher nagyon költséges lehet, erre csak a jelentős adminisztratív erőforrásokkal rendelkező intézmények képesek, nevezetesen a nagy bankok és a tech-óriások.

Ez nem azt jelenti, hogy a szabályzóknak abba kellene hagyni a munkát, mert a cél az, hogy csökkentsék a kockázatokat és minimalizálni kell az externáliákat. Az európai polgárok és vállalkozások teljes mértékben részt akarnak venni a globális, digitális gazdaságban, és szinte a szabályozási árnyalatoktól függetlenül hozzá szeretnének férni olyan eszközökhöz, mint a stabil állományok. 

A polgárok fogyasztóbarát fizetési megoldásokra számítanak, amelyek védik az adataikat, a vállalkozásoknak pedig programozható pénzre lesz szükségük a korszerűsítéshez és a bővítéshez. Egyiket sem szabad EU-n kívüli megoldások vagy tőzsdék felé terelni, gyakran szabályozatlanul és fogyasztóvédelem nélkül, pusztán azért, mert az európai előírások akaratlanul elfojtották a saját fejlesztésű európai innovációt és megoldásokat.

A digitális euró nagyban függ a stabilcoinoktól

Míg Európa dolgozik a központi bankok által kiadott stabil állományon (CBDC), a stabilcoinok már központi szerepet játszanak a világ digitális gazdaságában, ösztönözve az innovációt, a terjeszkedést és a növekedést. És nem meglepő, hogy a mai vezető stabilcoinok az amerikai dollárhoz vannak kötve. Naponta világszerte több, mint 100 milliárd dollár értékű tranzakciót hajtanak végre olyan protokollokon keresztül, mint a Tether (USDT) vagy az USD Coin (USDC). Ehhez képest az euró-ügyletek napi volumene közel nulla.

d_e_2.jpegForrás: https://invao.org/

Lényegében a mai stabilcoin projektek megkönnyítik a blokklánc ökoszisztéma globális dollárosodását azáltal, hogy Amerika valutáját zökkenőmentesen és súrlódásmentesen osztják el az egész világon. Ugyanezt el tudná érni egy széles körben elterjedt a digitális euró is, természetesen csak akkor ha elindítanák. 

A jövő digitális gazdaságát az üzleti modellek és a felhasználási esetek növekvő sokfélesége jellemzi. Több fizetési rendszerre és megoldásra lesz szükség, amelyek több infrastruktúrán futó digitális pénznemeket is magukban foglalnak, amelyek egymás mellett léteznek és kiegészítik egymást. Európának nemcsak a digitális euró fontosságát kell felismernie az európai gazdaság jövője szempontjából, hanem a digitális euro különböző típusainak szükségességét is. Ideális esetben ennek nemcsak az euro központi bank digitális pénznemét (CBDC) kell tartalmaznia, hanem különálló, eurora hivatkozott stabil pénznemeket és egyéb módokat is.

Egyenlő versenyfeltételeket kell kialakítani

A globális digitális vezetés eléréséhez Európának sokszínű, versenyképes digitális ökoszisztémára van szüksége. Ez lehetővé teszi olyan hazai megoldások megjelenését, amelyek képesek versenyezni a globális óriásokkal, innovátorokkal. A szabályozási követelményeknek minden résztvevő számára kiegyensúlyozottnak és arányosnak kell lenniük, és nem befolyásolhatják negatívan az induló vállalkozásokat. A valódi, egyenlő versenyfeltételek fenntartása fontos, Európának szükséges dinamikus digitális fejlődés elősegítése érdekében, és a túl szigorú vagy büntető szabályozási keretek csak megerősítik a meglévő tech-óriások egyeduralmát a technológia és a pénzügy területén.

d_e_3.jpegForrás: https://www.baltictimes.com/

Az Európai Unió hatalmas, fejlett gazdasági blokk, hatalmas digitális lehetőségekkel, de nem következik egyértelműen, hogy vezető digitális gazdaságává váljon. A helytelen politikai és szabályozási döntések Európában nem fogják megállítani az innovációt és a befektetéseket a kriptovaluta és blokklánc infrastruktúrákba, megoldásokba, csak eltávolítanák őket az EU-ból és visszatartanák őket a visszatéréstől.

Az EU sarkalatos ponton áll. A MiCA referencia-szabályozás lesz más joghatóságok számára. Európának a digitális pénznemek katalizátorának kell lennie, nem pedig gátlónak, és támogatnia kell a különféle digitális euro megoldásokat, ha meg akarja őrizni geopolitikai és technológiai jelentőségét. 

Ha Európa túl tud lépni egy szűk és védekező nézeten, és tágabban szemügyre venné a privát stabil állományok sokszínű struktúráit, gazdasági funkcióit, technológiai kialakításukat és kormányzási követelményeik realitásait, akkor vezető szerepet kaphat a jövő globális digitális gazdaságában.

---

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr6916616262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2021.07.09. 19:50:30

Hát persze. Naagyon kell az EU-nak is saját kriptoizé. Még egy kicsit megy a speku ezekkel és utána már nem kripto, hanem kriptavalutának fogja mindenki nevezni ezeket. Tényleg rendkívül vicces az, amikor az explicit piramisjátékot nyakon öntik informatikus halandzsával és voila! máris nem az, aminek látszik.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.07.09. 21:47:51

Mivel jobb a digitális pénz a mostaninál? Jelen formájában a kriptopénzeknek egyetlen hátrányuk van: az, hogy nincs semmi előnyük.
süti beállítások módosítása