Jön az ukrán nemzeti kriptovaluta (CBDC)?
2021. július 05. írta: DigiTech World

Jön az ukrán nemzeti kriptovaluta (CBDC)?

e-hryvnia_1.jpeg

Az ukránok új fizetési törvénye szerint, a Központi Bank által kiadott digitális hrivnya (CBDC) egyenértékű lenne a készpénzfizetéssel.

Az ukrán parlament új fizetési törvényt fogadott el, amely Központi Bank digitális valutáját (CBDC) egyenértékűvé tenné az országban lévő készpénzzel és egyéb fizetési eszközökkel. A hrivnya elektronikus fizetőeszköz még mindig a kutatás és fejlesztés szakaszában van, de az ukrajnai törvényhozók látszólag alig várják, hogy digitalizálják gazdaságukat.

Ukrajna törvénybe foglalja a CBDC-t

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada, szerdán elfogadta a „fizetési szolgáltatásokról” szóló törvényt, megemlítve az ország még el nem indított CBDC-jét. Az új törvény felsorolja a fizetési szolgáltatásokat és módszereket, és az elektronikus hrivnyát azonos szintre emeli a készpénzzel, az elektronikus fizetésekkel és a bankszámlákkal.

ukr.jpegForrás: https://www.mooncatchermeme.com/

Ukrajna 2018 óta dolgozik a hrivnya digitális változatán, amelynek prototípusa a Stellar Lumens blokkláncra épült. A kísérleti program 2018 decemberi lezárását követően az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 40 oldalas jelentést tett közzé, amely részletesen bemutatja az elektronikus valuta bevezetését. Az ország szakértőket is meghívott, hogy fejtsék ki véleményüket a témával kapcsolatban. 2019-ben az NBU konferenciát szervezett a CBDC-re összpontosítva, amelyre több központi bank képviselőit is meghívták. A konferencia témája az e-devizák és a CBDC -k voltak.

Ukrajna csatlakozik a digitális pénznemekkel foglalkozó európai országok növekvő listájához

Ukrajna nem az egyetlen európai ország, amely a CBDC -n dolgozik. Valójában a kontinens egyre növekvő listájának része, amelyek aktívan kísérleteznek a decentralizált technológiával. Franciaország, Svédország, sőt az Európai Unió is kutatja a CBDC előnyeit és hátrányait. Közülük sokan ki akarják használni a digitális valuta lehetséges előnyeit – például a határokon átnyúló fizetésekhez kapcsolódó díjak csökkentését.

cbdc_1.jpegForrás: https://www.pymnts.com/

A működő CBDC -hez fűződő versenyt a Kínában elért teljesítmény is fűti, ahol egyes bankokban és ATM-ekben már digitális Yuan-t használnak. Európa tisztában van azzal a ténnyel, hogy fokoznia kell erőfeszítéseit a CBDC-k terén, hogy a digitális korszakban a technológiai jelentősége megmaradjon. Míg egyes intézmények még mindig haboznak az e-valuták következményeivel kapcsolatban, úgy tűnik, nagyobb egyetértés övezi a központi bankok által kiadott digitális valutákat.

A közelmúltban a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) közzétett egy dokumentumot a digitális devizákról, amely megállapította, hogy a hibrid vagy közvetett kormányok által kiadott digitális valuták ígéretes fizetési eszközök lehetnek a jövőben.

 

--

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr5916613196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása