Zöldül a Bitcoin bányászat
2021. július 03. írta: DigiTech World

Zöldül a Bitcoin bányászat

green_crypto.jpeg

A Bitcoin Bányászati Tanács kiadta első összefoglalóját a Bitcoin bányászat megújuló energiafelhasználásról.

Bitcoin Bányászati Tanács

A Tanács számos iparági vezetőből áll, köztük az Argos Blockchain, a Blockcap, a Galaxy Digital, a Hive Blockchain, a Hut 8 Mining, a Marathon Digital és a Riot Blockchain. Mindannyian megállapodtak, hogy világszerte “elősegítik az energiafelhasználás átláthatóságát és felgyorsítják a fenntarthatósági kezdeményezéseket.

bmc_tweet.png

Forrás: Twitter

A Bitcoin Bányászati Tanács válaszként indult Elon Musk állítólagos aggályaira a Bitcoin bányászat környezeti hatása miatt. Amikor Elon Musk megosztotta a Twitteren azt a bejelentést, miszerint a Tesla környezeti problémái miatt abbahagyja a Bitcoin fizetésként való elfogadását, a Bitcoin zuhanásba kezdett, amely a koronavírus járvány kitörése által okozott összeomlás óta fenntartott emelkedő trend végének kezdetét jelentette.

Zöldül a Bitcoin bányászat

A Tanács megállapításai első ránézésre ígéretesnek tűnnek. A fenntartható energiafelhasználás 52,2% -kal növekedett 2021 első és második negyedéve között, a hálózati hatékonyság 15% -os emelkedésével, PH / MW-ban mérve. 

bmc_jelente_s.png

Forrás: https://cryptopotato.com/

A jelentésből az is kiderül, hogy a Bitcoin bányászatához felhasznált összes energia 67,6% -a fenntartható forrásokból származik, ami sokkal alacsonyabb környezeti károkat okoz, mint más országokban, különösen Kínában, amely a legnagyobb Bitcoin hashrate-et adja. Kínában, a Bitcoin a bányászok nagy része a széntüzelésű erőművek által termelt áramot használja fel a Bitcoin hálózat biztosításához. 

A jelentésben megosztott további adatok azt sugallják, hogy a Bitcoin bányászat környezeti hatásaival kapcsolatos aggályokat talán túlbecsülik. Például a hálózat energiafogyasztása a világ teljes mennyiségének 0,007% -át teszi ki. Emellett a globális Bitcoin bányászat 56% -a fenntartható energián alapul.

Tudományos megközelítéssel készült a jelentés?

A kutatók megközelítése enyhén szólva is trükkös. A fenntartható energiafelhasználással és a megnövekedett hatékonysággal kapcsolatos adatokat három kérdésből álló felmérés és internetes források felhasználásával végzett dokumentális kutatás segítségével állították össze. 

A minta mérete és a hibahatára is ismeretlen. Van egy másik szempont is amit figyelembe kell venni. Amerikába kezdik áttelepíteni a bányászati tevékenységeiket azon kínai bányászok, akik az országukban a kínai tiltást követően nem tudják folytatni a bányászatot. Ugyanis Kína, egyes tartományaiban ez elmúlt hetekben betiltotta a Bitcoin bányászatot. 

Kínában nehézkessé vált a Bitcoin bányászat

Néhány ország az alacsony költségek és a megújuló energia felhasználásának ígéreteivel próbálja magukhoz csábítani a Bitcoin bányász cégeket. Miami az atomenergiára támaszkodik, Paraguay olcsó vízerővel próbálja bányászokat elbűvölni. Még El Salvador is vizsgálja a vulkánok energiaforrásként való használatát. 

ki_na_tiltja_a_btc-t.jpeg

Forrás: https://cryptodaily.co.uk/

A Bitcoin bányászok azonban már letették a voksukat a szomszédos országok mellett. Már jóval a Tesla spekuláció és a kínai offenzíva előtt jelentések érkeztek Iránba és Kazahsztánba vándorló bányászokról. Azonban van egy veszély, ha a nagy bányászcégek a szomszédos országokba költöznek. 

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy bányászok más országokba vándorolhatnak, és fenntarthatják a szennyező energiáktól való függőségüket. Ez egyszerűen “exportálná” a szennyezést anélkül, hogy valóban megváltoztatná az alapokat. És ez rossz hír lenne sok spekuláns számára.

 

---

A blokklanc-info.blog.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blokklanc-info.blog.hu/api/trackback/id/tr2616611578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása